Zvitica Posamezni prispevki

Sekcija za kulturo in družbo

Brucovanje in redna letna Skupščina

Vsakoletno poteka na hribu sredi Ljubljane v in okoli tamkajšnje gostilne največje belokranjsko srečanje študentov v Ljubljani. Po ustaljenem obredju poteka že leta in leta tretji četrtek v oktobru skupščina društva ter slovesno brucovanje na katerem sprejmemo bruce v občestvo študentov. Skratka organizacijsko izredno zanimive priprave, nekajurni pohod od Maximarketa na Rožnik pod nadzorom brucmajorjev, večerja (pečenica, zelje, kruh in vino), zaprisega, spektakularno pitje Čefuke™ in žur do onemoglosti so glavni elementi te prireditve.  

ČrnFest - Dobro za vse!

Avgustovske večere zapolni celomesečni kulturni festival ČrnFest, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Mladinskim kulturnim klubom Bele krajine. Poteka v grajskem atriju v Črnomlju, razen v primeru dežja, ko so dogodki izvedeni v prostorih MKK.  V skladu s sloganom »dobro za vse« ponudimo vsebine vsem starostnim skupinam, od otroških predstav, stand up comedy večerov, gledaliških predstav, rock in etno-jazz koncertov, itd. . O festivalu redno poroča večina slovenskih medijev (Delo, Dnevnik, MMC RTVSlo, 24ur, Revija Jana, TV Vaš kanal, Val 202, Radio 1, kot tudi vsi lokalni mediji).

Novoletni izlet

Letos se bomo že 15. odpravili na izlet s KBŠ-jem. Do sedaj smo obiskali že Košice, Budimpešto, Krakow, Brno, Beograd, Prago, Sarajevo, Pecs, Plovdiv, Novi Sad, Cesky Budejovice, letos pa se zopet odpravljamo na jug, v Sarajevo. Tradicionalno se udeleženci 28. decembra zvečer zberemo na sedežu Kluba, od koder so v nočnih urah odpravimo proti namenjeni destinaciji. Dan pred starim letom, torej 30. decembra, imamo organiziran izlet in večerjo, domov pa se odpravimo 1. januarja popoldan. O uspehu in dobri zabavi na izletu ni potrebno izgubljati besed.

PokerLiga

V zimskih mesecih poteka turnir v kartanju pokerja, po pravilih No-limit Texas Hold'em. Sodelovanje na turnirju je brezplačno, brez denarnih vložkov. Najprej se odigrajo kvalifikacijski turnirji, na katerih vsak igralec glede na kočno uvrstitev prejme točke, ki se po zaključku kvalifikacijskih turnirjev seštejejo, s čimer dobimo najboljših 10 hazarderjev, ki  se uvrstijo v veliki finale. Tukaj se igralci potegujejo za naslov prvaka KBŠ PokerLige, pokal in nagrade.

Belokranjski žuri v Ljubljani

Novost v študijskem letu 2010/11 so belokranjski žuri v Ljubljani. V Companierosu se bomo zbirali vsak tretji torek v mesecu (novembra izjemoma 5. torek:), kjer boste člani KBŠ-ja prejeli razna darila, zastonj pijačo in se zabavali z Belokranjkami (oz. Belokranjke pa z Belokranjci).

Termini žurov:

(izjemoma) 30. november, 21. december, 15. februar, 15. marec in 19. april.

EtnoFolkFest

Etnofolk, festival glasbe, ki jo bi lahko označili kot ''world music'' vsakoletno poteka vzporedno z Jurjevanjem v Beli krajini, najstarejšim folklornim festivalom v Sloveniji. Prireditev poteka prvi petek in soboto po 15. v juniju v starem mestnem jedru Črnomlja.   Glasbeno prizorišče je grajski atrij v Črnomlju.

Prednovoletni koncert

Prednovoletni žur Kluba belokranjskih študentov vsako leto do zadnjega kotička napolni črnomaljski MKK. Že tradicionalno nas na Klubskem prednovoletnem koncertu zabavajo belokranjski TINITUS. Definitivno najboljši študentski žur v letu, brez vstopnine za člane Kluba.

Informativni dan

Na Srednji šoli Črnomelj meseca februarja poteka informativni dan za dijake višjih letnikov. Študenti različnih fakultet jih seznanijo s študijskimi izkušnjami (predavanja, fakultete, boni, žuri, prehrana, študentski domovi, študentska gibanja, mukotrpni nočni študij itd.), jim razdelijo informativne brošure o fakultetah ter odgovorijo na njihova vprašanja.

KBŠžur

Skozi leto organiziramo več koncertov priznanih slovenskih in tujih glasbenih skupin, ki smo jih združili pod ime KBŠžur. Gre za nastope odličnih in/ali zabavljaških skupin, na katere imajo člani Kluba znižano vstopnino.

Stand Up Comedy

V zimskih mesecih pripravimo več stand up večerov, na katere imajo člani KBŠ-ja prost vstop. Vsi se  odvijajo v petek zvečer v Mladinskem kulturnem klubu.

Izlet po Beli krajini

Tudi izlet po Beli krajini je že klubska stalnica mimo katere ne moremo. Naravne in kulturne zaklade Bele krajine se opravimo spoznavat spomladi, v izlet pa je obvezno vključena vinska degustacija ter piknik, s katerim zaključimo izlet.

Mladinske izmenjave

V sodelovanju z Mladinskim centrom Bit nudimo članom Kluba brezplačno sodelovanje na Mladinskih izmenjavah, preko katerih lahko obiščejo različne evropske države.

Sodelovanje na Škisovi Tržnici

Na največji študentski prireditvi v Sloveniji, ki poteka v začetku meseca maja na stadionu Ilirija v Ljubljani, ima svojo stojnico tudi Klub belokranjskih študentov. Obiskovalcem ponudimo kozarec pristnega domačega vina, Metliške črnine ali Belokranjskega belega in skromen topel obrok.